Destinationsutveckling

Miljöer och människor att vårda

Friluftsliv är en viktig del av hälsa och välmående, och utläser man makrotrenderna finns det anledning att tro att detta blir allt viktigare för moderna konsumenter. Därför är utveckling av destinationer i attraktiva naturmiljöer ett intressant område för Vätterleden. Sedan 2018 äger, utvecklar och driver vi den spektakulära fjälldestinationen Gausta i norska Telemark.

Gausta – i hjärtat av Telemark

Gausta i norska Telemark är en unik fjälldestination intill Norges mest ikoniska fjäll, Gaustatoppen. Från destinationens belägenhet på ca 1000 meters höjd ovanför byn Rjukan är det ytterligare 880 meter upp till toppen varifrån man ser en 1/6 av Norge en klar dag. Här bedriver Vätterleden ett omfattande arbete för att ta Gausta till toppen också när det gäller besökarstatistiken. 

Gaustablikk Fjellresort

2018 tog Vätterleden över det gamla anrika hotellet Gaustablikk Høyfjellshotell på destinationen. Ett viktigt mål för oss har varit att lyfta mat och boende till en nivå som håller samma klass som naturupplevelsen. Genom renovering och utveckling omdanades det gamla hotellet till nya Gaustablikk Fjellresort.

Gausta Skisenter

Utöver hotell och stuguthyrning driver Vätterleden här liftsystemet Gausta Skisenter, flera restauranger och butiker samt är delägare i det underjordiska bergståget Gaustabanen, som tar besökare till toppen genom tunnlar i fjället.

Gausta är unik som fjälldestination också i det att den är lika välbesökt sommar som vinter. Detta gör att det finns förutsättningar att här erbjuda förstklassig service året om.

Läs mer på Gaustas egen sajt.